2020. máj 14.

Gép adja a tejet, kiflit - Beváltak a robotkereskedők

írta: regiujsagok
Gép adja a tejet, kiflit - Beváltak a robotkereskedők

Terjed az automata üzlet. A múlt év végén 600 árusító automata gép volt az országban ebből 430 — vagyis az egész gépállomány 71 százaléka — az Utasellátóé.
1970-ben az Utasellátó Vállalat automatái 19 millió forint értékű árút „adtak el”.Az Utasellátó Vállalat a Vittenborg dán automata gyárral szerződést kötött újabb automata üzletsorokra. mert az edensei gyár gépei az eddigi tapasztalatok alapján megfelelnek a hazai használat feltételeinek. A korszerű gépek felállításával az idén már 30 pályaudvaron éjjel-nappal árusít az Utasellátó.

aut2.jpg
De nemcsak a pályaudvarokon, hanem hat balatoni kempingben is automaták léptek az üdülök, a turisták szolgálatába, sőt az árusító automaták megjelentek a gyárakban, az üzemekben is.
Kedvező tapasztalatot hozott a dolgozók kiszolgálásában az Északi Járműjavító, a Győri Vagongyár, az óbudai Hajógyár, a Május 1. Ruhagyár, a csepeli és a szolnoki ABC-áruházban felszerelt automataüzlet. Most újabb gyárak, üzemek kérik az Utasellátót, hogy adjon hozzájuk is árusítóautomatát.
Igen jól bevált a Keleti-pályaudvar metró-csat-lakozásánál. az aluljáró-rendszerben felállított 13 gépes automatasor.


Budapest újabb aluljáróiban is ehhez hasonlókat akar rendszeresíteni az Utasellátó.
A Budapesti Nemzetközi Vásáron minden eddiginél modernebb automatát mutatott be az Utasellátó és a Vittenborg. A gép megoldja a meleg étel árusítását is. Ennek a sornak a párja a balatonfüredi móló bejáratánál már működik. Rendkívüli előnye: 20—50 másodperc alatt adja a különböző ételeket.
Az automata üzlet nem csak a vásárlóknak — az Utasellátónak is hasznos, előnyös.

automata.jpg
A Keleti-pályaudvar metró-csatlakozásánál dolgozó 13 gép éjjel-nappal többféle hideg ételt, presszókávét, kakaót, tejes-kávét, leveseket, szénsavas üdítő italokat, colát és trafikárut értékesít. Havi átlagos bevételük 300 ezer forint.
Egy ilyen választékot adó, s ekkora forgalmat hagyományos módon lebonyolító üzlet kétmillió 300 ezer forintos beruházást igényelne. Az automatasor költsége viszont csak másfél millió forint.
A hagyományos, kétműszakos bolthoz 20—25 dolgozó, az automatasor éjjel-nappali üzemben tartásához pedig csak öt szerelő szükséges.
Az Utasellátó Vállalat g negyedik ötéves tervre automata üzletprogramot dolgozott ki. Minden évben bővíteni akarják az automaták számát, és ezzel arányosan az értékesítés áru-választékát is: hamarosan gép adagol tejet, péksüteményt. meleg virslit és sok más árut.
(békés)

Esti Hírlap 1971

Szólj hozzá

automata Utasellátó