2020. dec 08.

Karácsony az új lakásban

írta: regiujsagok
Karácsony az új lakásban

A barátságos otthon, a szép család, ősidők óta az emberi boldogság feltétele. Az otthon puha fészek, amely védelmezőn körülöleli a családot. Amikor boldog karácsonyt kívánunk, azt kívánjuk mindenkinek, hogy barátságos, meleg otthonában, meghitt családi körben köszöntsön rá az ünnep.
így lesz-e mindenütt? Nem így lesz. Sokan élnek még drága albérletben, vagy összezsúfolva fiatal párok, fiatal családok szoronganak az öreg szülőknél. De mindenkit éltet a reménység: jövőre vagy azután, vagy később, de bizonyosan új lakást kapunk! Jogosan reménykedhetnek, a szocialista magyar társadalom otthont készít minden honpolgárának. Csupán ebben az esztendőben 49 ezer lakást épített az állami építőipar, 4500 lakással többet, mint tavaly.
Meglátogattunk néhány családot, boldog emberekkel találkoztunk, akik új lakásban ünneplik a karácsonyt. Boldogságuk tanulság, hogy nem csak reménykedve várni, de tenni is kell azért, hogy az óhajtott új otthon valóság legyen. Ki-ki a maga módján, de valamennyien megdolgoztak érte, és látva az igyekezetet, a társadalom valamennyiüknek segített.
Ez a karácsony a mi hazánkban sok tízezer otthonban egyszersmind lakásavató örömünnep. Családi házak és új lakónegyedek ablakaiban ragyog az ünnepi fény.eck.png

Almási Istvánné gánti lány és bár városba, Székesfehérvárra ment férjhez, jól jött, hogy értett az állatneveléshez. Sokáig apósáéknál laktak, aki tsz-tag és a háztájiban, anyósával együtt, sertéshizlalásra szerződtek. így gyorsabban gyűlt a pénz a szövetkezeti lakásra. Férje posta alkalmazott volt, most portás a Velence Szállóban és a fiatalasszony is rokonszakmát választott, szobaasszony az Alba Régia Szállóban. Hét év alatt gyűjtötték össze a pénzt az új otthonra, közben a Zoli fiú megszületett, igy 30 ezerrel kevesebbet, összesen Z7 600 forintot kellett befizetniük a két szoba-hallos lakásért. A többit az állam előlegezte. Almásiék 30 év alatt fogják kifizetni a lakás árát, havi 460 forintos részletekben. A szekrényben már ott rejtőzik az ajándék, az új otthon első karácsonyfája alatt szép társasjátékok várnak Zolira.

A nagycsalád erejét hirdeti ez a szép ötszobás herendi ház, és a kalákába az állam is besegített, 60 ezer forint OTP-hitellel. Eckert Róbert formakészítő a Herendi Porcelángyárban, a felesége, született Glück Karolina, festő ugyanott. Tizenöt éve házasok, ennyi idő alatt gyűlt a házra való, de közben a három gyerek is megszületett. A gyermekneveléshez nemcsak szeretet és türelem, hanem sok pénz is kell, Eckerték a maguk erejéből nem építhettek volna ilyen nagy házat. De szerencsére hagyomány a Glück és az Eckert családban, hegy három gyerek kell a boldogsághoz és mindnek van jó szakmája, ügyessége, amit a házépítésnél is hasznosíthat. Összefogott hát a két munkás- család apraja-nagyja, minden testvérnek közösen építettek új házat, ez az utolsó is kész, a sorban a hatodik ...

 

cstt.png

Hogyan segítheti a vállalat dolgozói fészekrakását? Csepeli János személyzeti vezető, a MAHART siófoki Balatoni Hajózási Igazgatóságán elmondta, hogy 1970 óta 1 millió 200 ezer forintot fordítottak lakásépítés támogatására, ebből az idén 350 ezer forintot adtak. Nagy szám ez, ha tudjuk, hogy a műhelyekben és a kikötőkben mindössze 500 ember dolgozik. Az üzemigazgatóság három mentesítő lakást is fenntart, abban laknak a fiatal házasok egy-másfél évig, amíg a saját lakásuk felépül. A képen látható kétszobás szárszói házat Király Lajos kormányos építtette, 80 ezer forint kamatmentes vállalati támogatással. Négy éve házasok. Amikor ott jártunk, a feleség munkában volt az Utasellátó Cukrászüzemében, a 3 éves Andrea az óvodában. A férj a szobák pingálására felügyelt. Apósa, Sarang József téesztag, ugyancsak gyönyörködik a fiatalok gyarapodásában. Éppen arról beszélgettek, hogy tavasz- szal az új kerítést is megcsinálják, illőt a szép házhoz.

nevtelen.png

A Révász család nem épít házat, nem vett lakást, nehéz lett volna összegyűjteni a rávalót. Pedig a férjnek és a feleségnek jó szakmája, hivatása van: Révász János Gyula az Irodagépipari Vállalat automata gépállitója, Gizella asszony pedig ápolónő. Öt gyermekük van! Zoli 10, Katalin 9, Tamás 7, István 3 éves, György pedig 9 hónapos. Öt honpolgárt adtak a hazának, hogy az időben tovább áradhasson népünk élete. Ök adták a legtöbbet, és cserébe a társadalom nekik adja a legtöbbet: háromszobás tanácsi lakásba költöztek Újpalotán, amelyre 7000 Ft-t fizetnek be. Hol a boldogság mostanában? Mindazoknál, akiknél jártunk, de Révászéknél a legnagyobb, mert náluk karácsonykor egyszerre heten örülnek a család boldog, békés ünnepének.

 

Képes Újság 1974

Szólj hozzá

1974 Képes Újság