2020. máj 14.

Gép adja a tejet, kiflit - Beváltak a robotkereskedők

írta: regiujsagok
Gép adja a tejet, kiflit - Beváltak a robotkereskedők

Terjed az automata üzlet. A múlt év végén 600 árusító automata gép volt az országban ebből 430 — vagyis az egész gépállomány 71 százaléka — az Utasellátóé.
1970-ben az Utasellátó Vállalat automatái 19 millió forint értékű árút „adtak el”.Az Utasellátó Vállalat a Vittenborg dán automata gyárral szerződést kötött újabb automata üzletsorokra. mert az edensei gyár gépei az eddigi tapasztalatok alapján megfelelnek a hazai használat feltételeinek. A korszerű gépek felállításával az idén már 30 pályaudvaron éjjel-nappal árusít az Utasellátó.

aut2.jpg
De nemcsak a pályaudvarokon, hanem hat balatoni kempingben is automaták léptek az üdülök, a turisták szolgálatába, sőt az árusító automaták megjelentek a gyárakban, az ...

Tovább Szólj hozzá

automata Utasellátó

2020. máj 05.

Az utolsó gyertyaöntő

írta: regiujsagok
Az utolsó gyertyaöntő

gyo2.pngBizony ez nem is kihalófélben levő szakma, hanem valójában már majdnem kihalt, hiszen tízen sem vagyunk az országban, akik ezt csináljuk... — állítja Gulyás Béla egri gyertyaöntő. És gyorsan hozzáteszi: ő is csak „mellékállásban” készíti a gyertyákat, 1973 óta. Műszerész a végzettsége, szellemi munkát igényel a beosztása, a ˝fő állása”; és ezt egészíti ki a gyertyaöntés fizikai munkájával.
Délután három óra előtt hazaér, akkor megebédel, átöltözik és máris siet a műhelybe: a sokat szolgált öreg mártó- és öntőszerkezetei közé. Aztán estig pepecseget a gyertyákkal — mert azok bizony, igen lassan készülnek. És így megy ez nap mint nap; szeptembertől április végéig. Aztán, amikor már a műhelybe erősen ...

Tovább Szólj hozzá

2020. ápr 21.

Megnyílt a Skála Metró

írta: regiujsagok
Megnyílt a Skála Metró

skal.jpg

Skála Metró, 1984. május 2-a, reggel fél nyolc. Bár a régóta várt áruház csupán nyolc órakor nyitja meg kapuit, a tömeg már a Marx tértől a Jókai utcáig ér. Acélkorlátokból összeállított kordon veszi körül a csillogó épületet. Úgy tűnik, mintha a fél Budapest itt adna egymásnak randevút; sokan szabadságot vettek ki, csakhogy bejussanak az új Skálába.

nyitas.png
Hiába hangzott el többször a sajtóban, a televízióban, a rádióban a felhívás — az áruház egy hét múlva is ugyanazt a választékot kínálja, mint az első napokban —, az érdeklődők rohamát nem sikerült elkerülni. Igaz, ez nem érte meglepetésként az áruház dolgozóit. Annak ellenére, hogy a Marx téri bevásárlóközpont eladótere fele a budai Skáláénak, a ...

Tovább Szólj hozzá

2020. ápr 08.

A golyostoll kálváriája - Beszélgetés Goy Andor feltalálóval

írta: regiujsagok
A golyostoll kálváriája - Beszélgetés Goy Andor feltalálóval

Az első, a maihoz hasonlító golyóstollra az amerikai John J. Loud kapott 1888-ban szabadalmat. Eszerint több mint százéves volna a golyóstoll? Aligha.
Nézzük csak, mit írt erről a baden-badeni Fachzeitungban az ötvenes évek végén Goy Andor: Az évtizedek óta parlagon heverő golyóstolltalálmányt Bíró László pesti újságíró bányászta ki az elévült találmányok archívumából. Bíró menedzsere, Gellert Imre, a Rapid utazási iroda tulajdonosa közvetítésével megismerkedett Goy Andor műszerésszel, aki felfedezésével használható íróeszközzé tette a golyóstollat, fedezte szabadalmi bejelentésének költségeit, majd anyagilag is hozzásegítette őt dél-amerikai kivándorlásához.”
A kilencvennégy esztendős feltalálóval budapesti ...

Tovább Szólj hozzá

2020. feb 16.

A legidősebb magyar rendező - Both Béla kilencvenéves

írta: regiujsagok
A legidősebb magyar rendező - Both Béla kilencvenéves

belaba.png

1910. november 21-én született Both Béla, a Szomszédok tévésorozat közszeretetnek örvendő tanár bácsija, A tanú című film kevésbé közszeretettel övezett Bástya elvtársa. Both Béla tehát 90 éves. Bár népszerűségét film- és televíziós szerepeinek köszönheti, a színháztörténetbe mégis színigazgatóként vonul be. Nyugdíjba a Nemzeti Színház éléről ment
1971-ben. Előtte a Madáchot igazgatta. Annak előtte - hogy az időben visszafelé menjünk - a debreceni Csokonai Színházat. Még korábban a Népművelési Minisztérium színházi főosztályát vezette. De volt az Állami Filmgyártó Vállalat művészeti vezetője is. 1955-ben az Állami Faluszínház főrendezője, 1947—1949 között (tehát az államosításig) a szegedi Nemzeti ...

Tovább Szólj hozzá

Both Béla 90 éves

2020. jan 06.

Foglalkozása: kulcsár

írta: regiujsagok
Foglalkozása: kulcsár

Zárva a kapu. Az udvarra, ahol a szerszám és tűzifát tárolják, nem mehetnek be "hívatlan vendégek".
Többmilliós érték nyilvántartása, bevételezése, kiadása, mázsánkénti, darabonkénti ellenőrzése férfiből is egész embert követel.
kulcsar1.pngAz abonyi Kossuth Tsz-ben egy tizenkilenc éves lány, Jáger Ilonka végzi ezt a munkát, ö a szövetkezet főraktárosa, vagy ahogyan régebben nevezték volna: a kulcsárja.
Éppen leltároznak, amikor felkeressük.
— Két vagon — mondja a kislány, ceruzájával egy nagy halom gallyra mutatva.
Tovább indulnak. Ilonka szakértőén méregeti szemével az akác- és fűzfatuskó rakást, s amennyit ő mond, a bizottság tagjai egyhangúlag hitelesítik.
— Nagy felelősséggel jár ez a munka. Nem félt elvállalni? — ...

Tovább Szólj hozzá

kulcsár téesz Abony

2020. jan 03.

Három deci tisztán

írta: regiujsagok
Három deci tisztán

Bevallom, eddig csak annyit tudtam Felsőtárkányról, hogy egyáltalán a világon van. Hát akkor honnan tudhattam volna azt a szomorú szenzációt, hogy a 2742 lakosú bükkalji nagyközség egyszerre két országos rekord -büszke birtokosa" is?

Mi ez a két országos rekord?

Az első: Felsőtárkány lakossága — a SZÖVOSZ hivatalos statisztikája szerint — 1964-ben több mint 4 millió forintot adott ki a község három italboltjában különféle italokért. Durván számolva, így egy főre 1500 forint esik. Nos, ez a mennyiség az országos átlag háromszorosa!

A második: könyvvásárlásra ugyanennek a községnek a lakosai fejenként csak 6,30 forintot költöttek. Ez a mutató pedig az országos átlagnak csupán egyharmada!

Varga Sándornak, a SZÖVOSZ ...

Tovább Szólj hozzá

Felsőtárkány Képes Újság

2020. jan 02.

Budapest gyomrai, pestiek étvágya

írta: regiujsagok
Budapest gyomrai, pestiek étvágya

etvagy19651.jpg1965-ben a Tükör újság  az év eleji számában a pestiek gyomrát és étvágyát veszi célba.

Kár volna tagadni, hogy a budapestiek nagyon szeretnek enni — sokat és jót. Vitatják. hogy ez restellni való dolog-e, vagy inkább ok a nemzeti büszkeségre, mint a sportsikerek sora. Én azt hiszem, ez inkább egészségügyi és természetesen gazdasági kérdés. Mert hát a sok jót meg is kell termelni. Szerepeljen itt két érdekes adat: 1963-ban a pestiek 150 millió forintot költöttek friss cukrászsüteményre és 198 milliót egyéb édességre. Ám 1964-ben (az év végi nagy forgalomra való tekintettel pontos adatot adni még nem tudunk), cukrászsüteményből, csokoládéból és cukorkaféléből mintegy 15 százalékkal növekedett a forgalom. Ennek alapján ...

Tovább Szólj hozzá

1965 Tükör

2009. sze 29.

Köszöntés

írta: regiujsagok
Köszöntés

Ezen az oldalon a tervek szerint a régi idők újságjaiban megjelenő cikkek gyüjtőhelye lesz.
Várom a régi 50-60-70-80-90-es évek újságaiból azokat a cikkeket digitális formátumba amit szívesen megosztanának az Olvasókkal.
A képeket feltölthetik az oldalon, regisztrációt követően de elküldhetik az info@regiujsagok.hu címre.

Tovább Szólj hozzá

régiújság