2022. már 05.

Elfogták a „betörőkirályt”

írta: regiujsagok
Elfogták a „betörőkirályt”

A hajdúböszörményi Hajdú Áruház ajtaján 1980. augusztus 8-án egy tábla tudatta a vásárlókkal, hogy aznap „technikai okok” miatt zárva tartanak. Az áruház vezetőjén és néhány alkalmazottján kívül csak rendőrök tartózkodtak benn. Ugyanis előző éjszaka illetéktelen látogató járt az áruházban, s az Ofotért részleg íróasztalát kifeszítve, magához vette az ott levő 4217 forint váltópénzt.


A helyszíni szemle során a nyomozók csak azt tudták megállapítani, hogy az ismeretlen tettes az egyik nyitva hagyott pinceablakon keresztül hatolt be, ám értékelhető nyomot nem hagyott maga után. A helyszíni szemlét végző rendőrök közül akkor még senki nem tudta, hogy e bűncselekménnyel vette kezdetét egy olyan sorozat, amely ...

Tovább Szólj hozzá

1985 betőrőkirály Vezda János

2021. már 28.

Újpetrei milliomosok

írta: regiujsagok
Újpetrei milliomosok

ut.pngA tanácsházán a rolót rég lehúzták, a téesz irodán ilyenkor már legfeljebb csak a takarítónők serénykednek, teljesen ránk esteledett, sehol egy lélek.
— Hol álljunk meg? — kérdezi Gyuri.
— Ahol embert látunk.
Az Ady utca vége felé a sötétben egy hadaró beszédű, mindazonáltal roppant készséges fiatalember a tűzifát rendezgeti. Nyilván már akkor is öreg este lehetett, amikor meghozták, aztán sebbel-lobbal a ház elé hajigálták.
— Ezekben az új házakban kik laknak? — tudakolom.
— Tagok. Áfész-tagok és téesz- tagok. Én is téesztag vagyok, feleségem meg áfész-tag. Apósom is tag, anyósom is tag.
Elnézek mellette, az estében a mészszagú csendességben egy közeledő autó fényszórója Rosszabb idő óta téglahalmokat, ...

Tovább Szólj hozzá

2021. jan 02.

Bugánál Budán

írta: regiujsagok
Bugánál Budán

bugadoktor.pngTizenkét éve gyűlik az anyagom Buga doktor portréjához. Tucatnyi esztendeje dolgozunk ugyanazon szerkesztőségben. Naponta hallom, amint az összetéveszthetetlen hang kiszűrődik a szerkesztőségi folyosóra : „.. .csak azt tanácsolhatom, kezelőorvosát ne fájdalomcsillapítókért ostromolja, hanem kérje meg, utalja be..., disznóölés után az őszi zsírszegény táplálkozás az ellenkező végletbe csap át...” — dr. Buga László diktálja gépbe üzeneteit. Szivarfüstjével együtt bodorodnak a sikamlós viccek a derűs kiszólások. Buga doktor munkaszobáját nem ijedt sóhajok és szigorú éterillat lengi be, hanem a barátság és a jókedély verőfénye. Pedig Buga néha dörmög is. Néha zsémbes. De mindig Buga.

Az meg mit jelent? Egyszer már le ...

Tovább Szólj hozzá

1972 Tükör Buga doktor

2020. dec 26.

Bogdán Anna - Az utolsó karácsony

írta: regiujsagok
Bogdán Anna - Az utolsó karácsony

ba.pngKarácsony este volt. Nagy pelyhekben hullt a hó. Az ablakon át kivilágítottak az utcára a karácsonyfák fényei. Futva érkeztem a lakásukhoz, mint aki menekül a tél elől. Fehér hóemberként léptem a szobájukba és megálltam vele szembe tehetetlenül. Észrevette a zavaromat.
— Tegye le a kabátját kislány — mondta. — Tegye le hamar ... hamar.
Zavaromba, a kabátomat egy székre tettem.
— Vedd el fiam a kislány kabátját — szólt a feleségének, aki érkezésemre jött ki a másik szobából.
Fogta a kabátomat, kivitte az előszobába és felakasztotta a fogasra. Én csak álltam továbbra is zavartan, rá-rá pillantva a tolókocsiban ülő férfira.
— Üljön le kedves és mondja: mit inna? Van sör is, bor is.
— Bort. Igen, ha van vörös bor, az ...

Tovább Szólj hozzá

2020. dec 08.

Karácsony az új lakásban

írta: regiujsagok
Karácsony az új lakásban

A barátságos otthon, a szép család, ősidők óta az emberi boldogság feltétele. Az otthon puha fészek, amely védelmezőn körülöleli a családot. Amikor boldog karácsonyt kívánunk, azt kívánjuk mindenkinek, hogy barátságos, meleg otthonában, meghitt családi körben köszöntsön rá az ünnep.
így lesz-e mindenütt? Nem így lesz. Sokan élnek még drága albérletben, vagy összezsúfolva fiatal párok, fiatal családok szoronganak az öreg szülőknél. De mindenkit éltet a reménység: jövőre vagy azután, vagy később, de bizonyosan új lakást kapunk! Jogosan reménykedhetnek, a szocialista magyar társadalom otthont készít minden honpolgárának. Csupán ebben az esztendőben 49 ezer lakást épített az állami építőipar, 4500 lakással többet, mint ...

Tovább Szólj hozzá

1974 Képes Újság

2020. sze 06.

Mire valók a jegenyék - interjú Szilvási Lajossal

írta: regiujsagok
Mire valók a jegenyék - interjú Szilvási Lajossal

szilv.png

Kamaszkoromban minden könyvét úgy olvastam, mint gyerekként Vernét, aztán Jókait, Mikszáthot: egy ültő helyemben, sokszor reggelig. Szerettem a történeteit; az „Egyszer volt szerelem" lopta a szívembe Sopront, amit azelőtt sose láttam; a „Ködlámpa", a „Légszomj", az „Ördög a falon" és a többi regény elbukó-feltápászkodó hősei engem is formáltak, gazdagítottak.
Már akkoriban hallottam ugyan, hogy „gyanúsan” sikeres, az ilyennek semmi keresnivalója a Parnasszuson. „Jobb körökben” illő volt fanyalogva ejteni a nevét. „Lektűrt” ír, „kommersz”, ma is ez a „szakértők” mintaszövege. Több mint tízmillió példányban vettük meg eddig a könyveit, ez a tény talán érdemel némi figyelmet. Ilyen sok műveletlen, rossz ...

Tovább Szólj hozzá

Szilvási Lajos

2020. aug 31.

Pályaudvar műszempillával

írta: regiujsagok
Pályaudvar műszempillával

1971-ben meglehetősen borúsan mutatja be a Nyugati-pályaudvart a Tükör riportere. Éppen az idén újul meg az pályaudvar, jövőre ha elkészül megnézhetjük, hogy mi maradt meg az ötven évvel ezelőtti dolgokból.

nyug.png

Egy forintért enyém ez az üvegcsarnok. Amikor a tányérsapkát, karszalagot viselő kapustól peronjegyet kérek, meglepődve néz rárn. Ritka vendég lehetek. Előveszi a tömböt, letép egy cédulát. A szabályok szerint utast váró, utast kísérő e jegy nélkül nem léphet be a Nyugati-pályaudvarra.
— Hányadik jegyet adja?
— Az elsőt — mondja a kapus, de nem biztos, hogy komolyan beszél. Tíz forintból nem tud visszaadni. Üres a kassza, a zsebéből kotorássza a pénzt.
Márványtábla hirdeti: százhuszonöt évvel ezelőtt innen ...

Tovább Szólj hozzá

1971 vasút Nyugati-pályaudvar

2020. júl 11.

A margitszigeti víztorony őre

írta: regiujsagok
A margitszigeti víztorony őre

Maholnap 45 esztendeje már, hogy elszegődött a szigeti góliát mellé. Ennyi idő ezernyi emléket ébreszt, s a fehér bajszú, délceg öregember, a margitszigeti víztorony őre, a jubileumra készülő Fekete Antal úgy beszél a toronyról, mintha eleven barát, kedves, közeli rokon lenne.
— 1911-ben épült, soha komoly baja nem volt. De az ostrom alatt ellőtték egyik oszlopát. Nagy súlyt, 220 tonnát tart egy-egy oszlop. A golyó elszaggatta a vasvázat. Kihevertük. Harmincöt méter magasan kezdődik a víztartály, 57 méter magasan van a torony csúcsa. Mikor besüt a nap a hatszáz köbméteres tartályba, s csillog a tiszta zöld víz, az nagyon szép. De az ostrom alatt a tartályt is szétlőtték. A hasadékokon át láttam a várost, mintha ablakon ...

Tovább Szólj hozzá

Margitsziget

2020. jún 07.

A pénz női kézen forog

írta: regiujsagok
A pénz női kézen forog

otp1.png

Többnyire mi, nők felelünk a  családi költségvetésért.
Hogy miért éppen ránk hárulnak a pénzügyek, nem szoktuk firtatni,így alakult.
Van azonban egy másik kasszánk, nevezetesen az Országos Takarékpénztár. És itt már milliók, milliárdok forognak. Szintén jobbára női kézen.

Könnyű munka?A bank és pénzügyi szakmát Nyugaton férfiak uralják. Hajdan nálunk is így volt. Ma az OTP 10 500 alkalmazottjának mintegy 90 százaléka nő.
Kérdezzük meg tőlük: miért alakult ez így?
— A „fickók” nem szeretnek ennyit dolgozni.
— Ezen sosem gondolkoztam.
— Kulturált munka.
— Mégis más, mint a harisnyaüzletben...
— Tudok gépelni, beszélek egy kicsit németül. Itt mindkettőt tudom használni.
— Híres emberek is megfordulnak ...

Tovább Szólj hozzá

1983 pénz OTP Nők Lapja Nők

2020. máj 14.

Gép adja a tejet, kiflit - Beváltak a robotkereskedők

írta: regiujsagok
Gép adja a tejet, kiflit - Beváltak a robotkereskedők

Terjed az automata üzlet. A múlt év végén 600 árusító automata gép volt az országban ebből 430 — vagyis az egész gépállomány 71 százaléka — az Utasellátóé.
1970-ben az Utasellátó Vállalat automatái 19 millió forint értékű árút „adtak el”.Az Utasellátó Vállalat a Vittenborg dán automata gyárral szerződést kötött újabb automata üzletsorokra. mert az edensei gyár gépei az eddigi tapasztalatok alapján megfelelnek a hazai használat feltételeinek. A korszerű gépek felállításával az idén már 30 pályaudvaron éjjel-nappal árusít az Utasellátó.

aut2.jpg
De nemcsak a pályaudvarokon, hanem hat balatoni kempingben is automaták léptek az üdülök, a turisták szolgálatába, sőt az árusító automaták megjelentek a gyárakban, az ...

Tovább Szólj hozzá

automata Utasellátó

2020. máj 05.

Az utolsó gyertyaöntő

írta: regiujsagok
Az utolsó gyertyaöntő

gyo2.pngBizony ez nem is kihalófélben levő szakma, hanem valójában már majdnem kihalt, hiszen tízen sem vagyunk az országban, akik ezt csináljuk... — állítja Gulyás Béla egri gyertyaöntő. És gyorsan hozzáteszi: ő is csak „mellékállásban” készíti a gyertyákat, 1973 óta. Műszerész a végzettsége, szellemi munkát igényel a beosztása, a ˝fő állása”; és ezt egészíti ki a gyertyaöntés fizikai munkájával.
Délután három óra előtt hazaér, akkor megebédel, átöltözik és máris siet a műhelybe: a sokat szolgált öreg mártó- és öntőszerkezetei közé. Aztán estig pepecseget a gyertyákkal — mert azok bizony, igen lassan készülnek. És így megy ez nap mint nap; szeptembertől április végéig. Aztán, amikor már a műhelybe erősen ...

Tovább Szólj hozzá

2020. ápr 21.

Megnyílt a Skála Metró

írta: regiujsagok
Megnyílt a Skála Metró

skal.jpg

Skála Metró, 1984. május 2-a, reggel fél nyolc. Bár a régóta várt áruház csupán nyolc órakor nyitja meg kapuit, a tömeg már a Marx tértől a Jókai utcáig ér. Acélkorlátokból összeállított kordon veszi körül a csillogó épületet. Úgy tűnik, mintha a fél Budapest itt adna egymásnak randevút; sokan szabadságot vettek ki, csakhogy bejussanak az új Skálába.

nyitas.png
Hiába hangzott el többször a sajtóban, a televízióban, a rádióban a felhívás — az áruház egy hét múlva is ugyanazt a választékot kínálja, mint az első napokban —, az érdeklődők rohamát nem sikerült elkerülni. Igaz, ez nem érte meglepetésként az áruház dolgozóit. Annak ellenére, hogy a Marx téri bevásárlóközpont eladótere fele a budai Skáláénak, a ...

Tovább Szólj hozzá

2020. ápr 08.

A golyostoll kálváriája - Beszélgetés Goy Andor feltalálóval

írta: regiujsagok
A golyostoll kálváriája - Beszélgetés Goy Andor feltalálóval

Az első, a maihoz hasonlító golyóstollra az amerikai John J. Loud kapott 1888-ban szabadalmat. Eszerint több mint százéves volna a golyóstoll? Aligha.
Nézzük csak, mit írt erről a baden-badeni Fachzeitungban az ötvenes évek végén Goy Andor: Az évtizedek óta parlagon heverő golyóstolltalálmányt Bíró László pesti újságíró bányászta ki az elévült találmányok archívumából. Bíró menedzsere, Gellert Imre, a Rapid utazási iroda tulajdonosa közvetítésével megismerkedett Goy Andor műszerésszel, aki felfedezésével használható íróeszközzé tette a golyóstollat, fedezte szabadalmi bejelentésének költségeit, majd anyagilag is hozzásegítette őt dél-amerikai kivándorlásához.”
A kilencvennégy esztendős feltalálóval budapesti ...

Tovább Szólj hozzá

2020. feb 16.

A legidősebb magyar rendező - Both Béla kilencvenéves

írta: regiujsagok
A legidősebb magyar rendező - Both Béla kilencvenéves

belaba.png

1910. november 21-én született Both Béla, a Szomszédok tévésorozat közszeretetnek örvendő tanár bácsija, A tanú című film kevésbé közszeretettel övezett Bástya elvtársa. Both Béla tehát 90 éves. Bár népszerűségét film- és televíziós szerepeinek köszönheti, a színháztörténetbe mégis színigazgatóként vonul be. Nyugdíjba a Nemzeti Színház éléről ment
1971-ben. Előtte a Madáchot igazgatta. Annak előtte - hogy az időben visszafelé menjünk - a debreceni Csokonai Színházat. Még korábban a Népművelési Minisztérium színházi főosztályát vezette. De volt az Állami Filmgyártó Vállalat művészeti vezetője is. 1955-ben az Állami Faluszínház főrendezője, 1947—1949 között (tehát az államosításig) a szegedi Nemzeti ...

Tovább Szólj hozzá

Both Béla 90 éves

2020. jan 06.

Foglalkozása: kulcsár

írta: regiujsagok
Foglalkozása: kulcsár

Zárva a kapu. Az udvarra, ahol a szerszám és tűzifát tárolják, nem mehetnek be "hívatlan vendégek".
Többmilliós érték nyilvántartása, bevételezése, kiadása, mázsánkénti, darabonkénti ellenőrzése férfiből is egész embert követel.
kulcsar1.pngAz abonyi Kossuth Tsz-ben egy tizenkilenc éves lány, Jáger Ilonka végzi ezt a munkát, ö a szövetkezet főraktárosa, vagy ahogyan régebben nevezték volna: a kulcsárja.
Éppen leltároznak, amikor felkeressük.
— Két vagon — mondja a kislány, ceruzájával egy nagy halom gallyra mutatva.
Tovább indulnak. Ilonka szakértőén méregeti szemével az akác- és fűzfatuskó rakást, s amennyit ő mond, a bizottság tagjai egyhangúlag hitelesítik.
— Nagy felelősséggel jár ez a munka. Nem félt elvállalni? — ...

Tovább Szólj hozzá

kulcsár téesz Abony

2020. jan 03.

Három deci tisztán

írta: regiujsagok
Három deci tisztán

Bevallom, eddig csak annyit tudtam Felsőtárkányról, hogy egyáltalán a világon van. Hát akkor honnan tudhattam volna azt a szomorú szenzációt, hogy a 2742 lakosú bükkalji nagyközség egyszerre két országos rekord -büszke birtokosa" is?

Mi ez a két országos rekord?

Az első: Felsőtárkány lakossága — a SZÖVOSZ hivatalos statisztikája szerint — 1964-ben több mint 4 millió forintot adott ki a község három italboltjában különféle italokért. Durván számolva, így egy főre 1500 forint esik. Nos, ez a mennyiség az országos átlag háromszorosa!

A második: könyvvásárlásra ugyanennek a községnek a lakosai fejenként csak 6,30 forintot költöttek. Ez a mutató pedig az országos átlagnak csupán egyharmada!

Varga Sándornak, a SZÖVOSZ ...

Tovább Szólj hozzá

Felsőtárkány Képes Újság

2020. jan 02.

Budapest gyomrai, pestiek étvágya

írta: regiujsagok
Budapest gyomrai, pestiek étvágya

etvagy19651.jpg1965-ben a Tükör újság  az év eleji számában a pestiek gyomrát és étvágyát veszi célba.

Kár volna tagadni, hogy a budapestiek nagyon szeretnek enni — sokat és jót. Vitatják. hogy ez restellni való dolog-e, vagy inkább ok a nemzeti büszkeségre, mint a sportsikerek sora. Én azt hiszem, ez inkább egészségügyi és természetesen gazdasági kérdés. Mert hát a sok jót meg is kell termelni. Szerepeljen itt két érdekes adat: 1963-ban a pestiek 150 millió forintot költöttek friss cukrászsüteményre és 198 milliót egyéb édességre. Ám 1964-ben (az év végi nagy forgalomra való tekintettel pontos adatot adni még nem tudunk), cukrászsüteményből, csokoládéból és cukorkaféléből mintegy 15 százalékkal növekedett a forgalom. Ennek alapján ...

Tovább Szólj hozzá

1965 Tükör

2009. sze 29.

Köszöntés

írta: regiujsagok
Köszöntés

Ezen az oldalon a tervek szerint a régi idők újságjaiban megjelenő cikkek gyüjtőhelye lesz.
Várom a régi 50-60-70-80-90-es évek újságaiból azokat a cikkeket digitális formátumba amit szívesen megosztanának az Olvasókkal.
A képeket feltölthetik az oldalon, regisztrációt követően de elküldhetik az info@regiujsagok.hu címre.

Tovább Szólj hozzá

régiújság

süti beállítások módosítása